Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 01-10-2020

19,5 mio. kroner skal hjælpe medarbejdere fra SAS og virksomheder tilknyttet lufthavnen

COVID-19 og den faldende lufttrafik har haft store konsekvenser for virksomheder i Københavns Lufthavn. Penge fra varslingspuljerne skal hjælpe 573 SAS-ansatte på orlov uden løn og 515 afskedigede medarbejdere fra tre andre virksomheder med at finde nye job.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard dispenserer fra reglerne og bevilger knap 11,4 mio. kroner til opkvalificering og hjælp til jobsøgning for 573 ansatte i SAS, der er på orlov uden løn, knap 6,2 mio. kroner for 395 opsagte Gate Gourmet-medarbejdere, godt 1,5 mio. kroner for 91 fyrede ansatte i Select Service Partner, og knap 500.000 kroner for 29 afskedigede medarbejdere hos Gebr. Heinemann Retail.

På grund af COVID-19 er aktiviteten i Københavns Lufthavn faldet drastisk, og det betyder store fyringsrunder i virksomheder tilknyttet den normalt så travle lufthavn.

Der er tidligere givet dispensation til en indsats for 405 afskedigede i SAS, og nu får yderligere 573 opsagte medarbejdere i det store nordiske flyselskab en hjælpende hånd. De 573 har konverteret opsigelsen til orlov uden løn, men er ikke garanteret at kunne vende tilbage til virksomheden. Også Select Service Partner og Gebr. Heinemann Retail har fået tilkendt varslingspuljemidler til hhv. 96 og 114 fyrede medarbejdere.

Blandt de opsagte i de fire virksomheder er mange ufaglærte eller grupper af faglærte, og flere af dem har forældede kompetencer. Der er også funktionærer med og uden ledelsesansvar. Jobcenter Tårnby vurderer, at de i øjeblikket vil have svært ved at finde et nyt arbejde uden en særlig indsats.

Jobsøgningsforløbet vil blandt andet indeholde kompetenceafklaring, rådgivning om brancheskift og hjælp til ansøgninger. Opkvalificering kan fx være AMU-kurser til lager og logistik, krankørekort, ledelseskurser samt moduler i dansk, it og matematik.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- Jeg bor selv på Amager, er vokset op iblandt og kender mange lufthavnsansatte. Det påvirker mig selvfølgelig dybt at se mange af de mennesker miste deres arbejde - et arbejde de måske har haft i årtier. Det er også mennesker, hvoraf mange har behov for hjælp til at komme videre, fordi et brancheskift ofte kræver andre kompetencer.

- Regeringen har sat flere initiativer i værk for at hjælpe flybranchen. Der er givet garantier for at holde hånden under SAS, og regeringen og en række partier har også indgået en aftale til en kvart milliard kroner. En aftale, der skal genstarte luftfarten og redde arbejdspladser.

- I alt er der nu givet over 70 mio. kroner fra varslingspuljerne under corona-krisen til Jobcenter Tårnby, så de kan hjælpe de mange nye ledige. Jeg håber, at midlerne fra varslingspuljerne kan være med til, at flere af dem, der ikke lige nu er brug for i luftfartsbranchen, hurtigt kan finde et nyt arbejde i andre brancher.

RAR kan inden for rammerne af varslingspuljerne bevilge midler til en varslingsindsats, hvis en virksomhed afskediger mindst 50 procent af medarbejderne på et arbejdssted med mindst 100 ansatte. Ministeren kan give en dispensation fra dette, hvis mulighederne for at finde andet arbejde på det lokale arbejdsmarked er begrænset, og der er tale om afskedigelser af et ikke ubetydeligt omfang.

Kontakt

Pressevagt

51232830