PRESSEMEDDELELSE / 01-08-2021
Fra i dag kan man søge om ret til tidlig pension
1. august åbnes der for ansøgninger til tidlig pension via borger.dk. De første, der kan søge om ret til tidlig pension, er personer, der er født i 2. halvår 1955 og frem til og med 1960.
Tidlig pension er en ny tilbagetrækningsordning, der giver dem, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og har haft et langt arbejdsliv, ret til at trække sig tilbage før folkepensionen. Retten til tidlig pension afhænger udelukkende af ens anciennitet på arbejdsmarkedet, som gøres op, når man er 61 år.
Der er 1. august 2021 åbnet for ansøgninger for alle, der er født i 2. halvår 1955 og frem til og med 1960. Folkepensionsalderen er for disse årgange 67 år, og de har mulighed for at gå på tidlig pension i løbet af de kommende år, når de er enten 64, 65 eller 66 år. De første kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022.
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard siger:
- Jeg er pavestolt over, at vi i dag åbner for ansøgninger og dermed er kommet et stort skridt nærmere den dag, hvor de første kan gå på tidlig pension. Det er noget, regeringen har kæmpet for fra første dag, og som Socialdemokratiet gik til valg på.
- Med opbakning fra både SF, EL og DF får lønmodtagerne for første gang i mange år nye rettigheder, og vi får skabt en større retfærdighed i vores pensionssystem. Vi kan ikke blindt blive ved med at hæve pensionsalderen, uden at vi tager ansvar for de mennesker, som har taget deres tørn på arbejdsmarkedet gennem et langt og ofte hårdt arbejdsliv. Alle skal kunne trække sig værdigt tilbage, inden de er helt nedslidte.
Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.
Udbetaling Danmark behandler ansøgningerne om ret til tidlig pension, og ansøgerens anciennitet på arbejdsmarkedet beregnes ved at trække på oplysninger fra offentlige systemer og registre. Ansøgere kan selv supplere med egen dokumentation for blandt andet perioder på arbejdsmarkedet, som kan tælle med i beregningen af anciennitet. Det kan være relevant i tilfælde, hvor der ikke findes registeroplysninger, eller hvis man ønsker at korrigere de oplysninger, som indgår i opgørelsen fra Udbetaling Danmark.
Yderligere information
Du kan læse mere og søge om tidlig pension på borger.dk/tidlig-pension
De nærmere administrative regler for tidlig pension fremgår af tre bekendtgørelser:
Bekendtgørelse om optjening, beregning og dokumentation for anciennitet
Bekendtgørelse om behandling af ansøgning om og betingelserne for overgang til tidlig pension
Bekendtgørelse om regler for beregning og udbetaling af tidlig pension