Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 13-09-2022

43.800 personer har nu fået ret til tidlig pension

Siden 1. august 2021 har det været muligt at søge om ret til tidlig pension. Frem til 31. august i år har 59.000 borgere ansøgt og 43.800 fået tildelt retten.

I oktober 2020 indgik regeringen, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten en aftale om at indføre en ny ret til tidlig pension. Ordningen gør det muligt for borgere, som har været mange år på arbejdsmarkedet at trække sig værdigt tilbage op til tre år tidligere.

Det er muligt at ansøge om ret til tidlig pension fra man er fyldt 61 år. Det har 59.000 borgere gjort i perioden fra den 1. august 2021 og frem til den 31. august 2022. Af dem, som frem til den 31. august 2022 har fået behandlet deres ansøgning, har 43.800 borgere fået ret til tidlig pension. Heraf har ca. 21.500 borgere fået den maksimalt mulige ret til tidlig pension, og tilsvarende har 22.300 borgere fået ret til to eller et år på tidlig pension. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Af tallene kan man se, at der relativt set er flest håndværkere og slagteriarbejdere, der har søgt og fået tildelt ret til tidlig pension. Den største andel, der har søgt og fået tildelt retten, er fra Frederikshavn Kommune og Morsø Kommune.

For at overgå til tidlig pension, skal man som borger bekræfte, at man ønsker at gøre brug af retten. Det kan man tidligst gøre tre måneder før man kan modtage den første udbetaling. Samlet set er der i årets første otte måneder 8.458 personer, der har fået udbetalt tidlig pension.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger:

- 43.800 personer har nu fået tildelt retten til at kunne gå på tidlig pension. Det er jo et klart vink med en vognstang om, at der hos mange danskere er et stort behov for at kunne trække sig tilbage med værdigheden i behold. Der er tale om mennesker, som har været på arbejdsmarkedet i mere end en menneskealder, ofte med stærkt slidsomt arbejde. Derfor er jeg både glad og stolt over, at vi med tidlig pension har fået rettet op på en markant skævhed i pensionssystemet.

- For mig og regeringen er det en topprioritet, at vores pensionssystem grundlæggende er balanceret. Det betyder, at systemet skal understøtte alle dem, der kan og vil give en ekstra hånd på arbejdsmarkedet. Samtidig skal der være mulighed for en værdig tilbagetrækning for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet. Derfor mener jeg heller ikke, at det er hverken retfærdigt eller forsvarligt at forringe danskernes tilbagetrækningsmuligheder yderligere ligesom Søren Pape kommer til at gå til valg på.

- Langt de fleste med et godt helbred vil jo gerne fortsætte så længe som muligt. Og heldigvis for det. Men vi gør os ikke til dommere over, hvordan det præcis skal mærkes på krop og sjæl før nok er nok. Vi har med tidlig pension netop givet en objektiv ret, som gør det muligt at gå fra et par år før, inden man er slidt helt ned. Det giver en kæmpestor tryghed for mange danskere om at kunne trække sig tilbage mens de stadig har livskvalitet. Den ret vil regeringen derfor gøre sit ypperste for at sikre.

Kontakt

Pressevagt

51232830