Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 09-04-2025

Dømte kriminelle i retspsykiatrien får frataget forsørgelsesydelser

Det skal ikke længere være muligt at få udbetalt forsørgelsesydelser fra det offentlige, når man bliver dømt til anbringelse eller behandling i retspsykiatrien. Det fremgår af en delaftale under forhandlingerne til en ny beskæftigelsesreform.

Det skal ikke længere være muligt for retspsykiatriske patienter dømt til anbringelse eller behandling at modtage forsørgelsesydelser, mens de er anbragt i retspsykiatrien. På den måde ensretter man reglerne for udbetaling af forsørgelsesydelser mest muligt med dem, der allerede gælder for indsatte og varetægtsfængslede i fængsler og arresthuse.

Aftalen er lavet af regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Efter de gældende regler kan en person godt få udbetalt fx førtidspension, selvom vedkommende er dømt til anbringelse eller behandling i psykiatrien, mens udbetalingerne stopper, hvis afsoningen derimod sker i et fængsel.   

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen:

- Vi har tidligere set konkrete eksempler på personer, som har begået alvorlig kriminalitet, og derfor er anbragt i retspsykiatrien, hvor de får betalt kost og logi. Så er det da dybt uretfærdigt og urimeligt, at de samtidig kan hæve en førtidspension måned efter måned. Det får vi sat en stopper for nu. Du skal ikke kunne få penge fra det offentliges kasse, når du er blevet dømt for grov kriminalitet, og komme ud med en mindre formue, når du bliver løsladt eller udskrevet – uanset om du sidder i fængsel eller er anbragt i retspsykiatrien.

Beskæftigelsesordfører Kim Valentin, Venstre:

- Det er på tide, at reglerne nu gøres ens for indlagte i retspsykiatrien og fængselsindsatte. Det er for mig en selvfølge, at man ikke modtager offentlige ydelser, når man er dømt for en forbrydelse og nu afsoner sin dom. Det skal naturligvis være sådan, at det er ligegyldigt, om det er en fængselsdom eller en behandlingsdom i retspsykiatrien.

Beskæftigelsesordfører, Nanna W. Gotfredsen, Moderaterne: 

- Regelforenkling, såvel egentlig forenkling som oprydning i og på tværs af regelsæt, er en vigtig dagsorden for os i Moderaterne. Dette ikke mindst, så gældende ret er til at forstå og mødes af accept fra flest muligt. Ydelser til udgifter, man ikke har, er ikke rimelige. Det skridt, der her tages, samtidig med at der bliver givet et mindre beløb til fornødenheder, er allerede på den baggrund et både rimeligt og fornuftigt skridt at tage. 

Beskæftigelsesordfører Charlotte Munch, Danmarksdemokraterne:

- Vi løftede den her sag i folketingssalen, og derfor er jeg også glad for, at regeringen har valgt at bakke os op. Det giver simpelthen ikke mening, at dybt kriminelle anbragt i psykiatrien har kunnet leve med gratis kost og logi og samtidig fortsætte med at modtage sociale ydelser. Når man får sin dom, så er det for at udstå en straf – og ikke for at kunne spare en mindre formue op under sin anbringelse.

Beskæftigelsesordfører Dina Raabjerg, Det Konservative Folkeparti:

- Er det rimeligt og godt for retsfølelsen, at man kan afsone en dom med kost og logi, og at man samtidig kan spare op af den overførselsindkomst, som netop skulle gå til, at man kan få et sted at spise og sove? Det synes vi ikke i Det Konservative Folkeparti. Vi mener heller ikke, at det er ansvarlig forvaltning af skatteyderes penge. Derfor er vi med i denne aftale, der sætter en forsørgelsesydelse på pause under afsoning i retspsykiatrien.

Beskæftigelsesordfører Nick Zimmermann, Dansk Folkeparti:

- Nu tager vi et lille skridt i den rigtige retning. Reglerne ensrettes mellem retspsykiatrien og fængslerne ved at lave et stop for forsørgelsesydelser under afsoning. Ydelserne bliver dog genoptaget ved løsladelse, og derfor er det heller ikke en holdbar løsning ift. de mange kriminelle udlændinge, der i dag udnytter det danske samfund. Kriminelle udlændinge skal ikke have en eneste krone af den danske stat, men i stedet hjemsendes. Det skal være slut med, at vi er til grin for egne penge.

Beskæftigelsesordfører Samira Nawa, Radikale Venstre:

- I Radikale Venstre mener vi, at det er helt rimeligt, at ydelsen ophører, hvis man bliver idømt behandling i retspsykiatrien. Det samme gør sig i dag gældende for ydelsesmodtagere, der får en fængselsdom, og det er kun rimeligt, at de to grupper sidestilles. Det har været vigtigt for os, at udbetaling af den relevante ydelse genoptages, når behandlingen i retspsykiatrien er ophørt.

Beskæftigelsesordfører Jens Joel, Socialdemokratiet:

- Det er ikke rimeligt, at økonomien for indsatte er så forskellig alt efter hvilken dom, man har fået. For man skal selvfølgelig ikke have mulighed for at modtage offentlige ydelser og spare store summer op, hvis man samtidig er dømt til længere ophold på psykiatrisk afdeling og ikke har udgifter til hverken kost eller logi. Derfor er jeg glad for, at vi med aftalen ligestiller indsatte i fængsler og i retspsykiatrien.

Reglerne skal både gælde for nuværende og kommende anbringelses- og behandlingsdømte. De seneste tal fra 2022 viser, at omkring 1.600 personer svarende til omtrent 65 pct. af alle igangværende foranstaltningsdomme i retspsykiatrien vil være omfattet. Indlæggelsen i retspsykiatrien er vederlagsfrit. De pågældende borgere vil i stedet kunne modtage et månedligt beløb til personlige fornødenheder.

Det forventes, at de nye regler frigiver et samlet provenu på 145 mio. kroner årligt. Midlerne vil indgå i forhandlingerne om en ny beskæftigelsesreform.  

Kontakt

Pressevagt

51232830