Spring over hovedmenu

Anden delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen

Regeringen (Socialdemokratiet), Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Bent Bøgsted på vegne af arbejdsfællesskabet af løsgængere er fredag den 24. juni 2022 blevet enige om en delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen

Aftalen betyder blandt andet, at opgaverne i kommunernes jobcentre bliver færre, og det bliver op til den ledige, om samtalerne med a-kasse og jobcentre skal foregå fysisk eller digitalt, hvilket vil mindske det administrative arbejde.

A-kasserne får desuden et større ansvar for forsikrede ledige i de første tre måneders ledighed. Det giver a-kasser mulighed for i endnu højere grad gøre brug af deres kendskab til brancher og virksomheder, der står og mangler arbejdskraft.

Derudover bliver der et endnu større fokus på den virksomhedsrettede indsats, og man lemper proceskrav for såvel de ledige og for sagsbehandlere.

Det har været en bunden opgave at finde yderligere finansiering på 750 mio. kroner til retten til tidlig pension som opfølgning på Første delaftale om nytænkning af beskæftigelsesindsatsen. Størstedelen af aftalen vil træde i kraft den 1. januar 2023, mens forslaget om at give større ansvar til a-kasserne og jobcentrenes besparelse på jobcenterdriften vil træde i kraft den 1. januar 2024.