Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 21-01-2019

A-kasser får større ansvar for at få ledige i job

Kriterierne for at udvælge a-kasser til et nyt stort forsøg er på plads. A-kasser kan frem til 1. marts søge om at komme med i forsøget, hvor de får større ansvar for at få ledige i job.

Et historisk stort forsøg med arbejdsdelingen mellem a-kasser og jobcentre skal starte 1. juli 2019 og kommer til at omfatte mindst hver fjerde nyledige årligt.

Med forsøget får udvalgte a-kasser i en fireårig periode ansvaret for kontaktforløbet for dagpengemodtagere i opsigelsesperioden og de første tre måneder af ledighedsforløbet. Det er normalt kommunerne, der har ansvaret for det, mens a-kasserne har ansvaret for CV-samtalen og rådighedssamtaler med ledige. 

Forsøget udspringer af aftalen om en forenklet beskæftigelsesindsats, som et bredt flertal i Folketinget indgik i august sidste år. Aftalepartierne har nu lagt sig fast på kriterierne for udvælgelse af de a-kasser, der får lov at deltage i forsøget. Kriterierne går blandt andet på a-kassernes indsats i opsigelsesperioden, kapacitet til at afholde samtaler, deres geografiske forankring, hvordan a-kasserne vil sikre, at medlemmerne søger aktivt, og hvordan a-kasserne vil sikre match mellem virksomheder og ledige. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger: 

- Nu får a-kasserne en historisk chance for at vise, hvad de kan. Jeg håber, at de er klar til at gribe chancen, så de kan være med til at hjælpe endnu flere ledige i job. A-kasserne har om nogen et godt kendskab til deres medlemmer. Og den indsigt kan gøre en forskel i en tid med stor dynamik og mobilitet på det danske arbejdsmarked, men også stigende rekrutteringsudfordringer. Beskæftigelsen slår hver måned ny rekord, og næsten hver fjerde rekruttering er i dag forgæves. Derfor er det helt afgørende, at vi bliver bedre til at matche ledige og virksomheder. 

A-kasserne kan søge om at komme med i forsøget frem til 1. marts 2019. På baggrund af ansøgningerne udvælger Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) de a-kasser, der fagligt lever op kriterierne, og blandt dem udvælger aftalepartierne de a-kasser, der skal deltage i forsøget. 

Kontakt

Pressevagt

51232830