Spring over hovedmenu

PRESSEMEDDELELSE / 02-05-2019

Ny seniorpension giver nedslidte ret til at trække sig tidligt tilbage

Med en ny seniorpension får nedslidte ret til at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet seks år før andre, og de får forbedret deres muligheder for at arbejde på nedsat tid i et fleksjob. Det indgår i pensionsaftalen, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har indgået. Der nedsættes også en kommission til at se på danskernes pensionsalder efter 2040.

Ikke alle borgere har i dag kræfterne til at blive på arbejdsmarkedet indtil pensionsalderen. Derfor har regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået en aftale, som giver nedslidte ret til seniorpension.

Den nye seniorpension er baseret på en individuel vurdering, så dem, der har brug for det, kan trække sig tidligt tilbage. Aftalen betyder også, at reglerne for fleksjob lempes, så seniorer, der er i arbejde, med det samme kan komme i et fleksjob på deres nuværende arbejdsplads – og dermed arbejde på nedsat tid – hvis deres arbejdsevne bliver nedsat. 

Forligspartierne er også enige om, at der i en tid med rekordhøj beskæftigelse og faldende ledighed er hårdt brug for seniorer på arbejdsmarkedet. Derfor får pensionisterne mere fordelagtige økonomiske vilkår, hvis de arbejder ved siden af folkepensionen.

Der er desuden enighed om, at en kommission skal undersøge konsekvenserne af den stigende pensionsalder efter 2040, hvor pensionsalderen ventes at være 70 år. Kommissionen skal blandt andet se på fordele og ulemper ved differentieret pensionsalder og undersøge konsekvenserne, hvis man lemper levetidsindekseringen, så pensionsalderen stiger langsommere end levealderen.

Den samlede pensionsaftale bygger på:

  • Ny seniorpension giver nedslidte mulighed for at trække sig tidligt tilbage
  • Seniorer kan hurtigt komme i fleksjob på nuværende arbejdsplads
  • Seniorer får flere penge i hånden, når de arbejder ved siden af folkepensionen
  • Kommission undersøger konsekvenserne af den stigende pensionsalder
  • En pulje på 100 millioner kroner årligt til at forebygge nedslidning

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen siger:

- Vi har i dag indgået en central aftale, som tager hånd om de mennesker, der er blevet slidt ned gennem arbejdslivet. Det har været vigtigt for os at finde den rigtige løsning for de seniorer, der nedslidt. De skal have mulighed for at trække sig tilbage tidligere fra arbejdsmarkedet.

Aftale om ret til seniorpension for nedslidte (PDF)

Udgifter og finansiering (PDF)

Seniorpension – individuel vurdering af arbejdsevnen

Der indføres en ny helbredsbetinget tilbagetrækningsordning, seniorpension, målrettet nedslidte seniorer. Betingelserne for at komme på seniorpension er:

  • Man har seks år eller mindre til folkepensionsalderen
  • Man har arbejdet i 20-25 år 
  • Man har en arbejdsevne på 15 timer eller mindre

Arbejdsevnen vurderes på grundlag af helbredsmæssige oplysninger og i forhold til seneste job. Der skal ikke iværksættes indsatser med henblik på at udvikle arbejdsevnen. Det betyder, at man ikke kan blive henvist til andre typer job. For eksempel kan en murer, der ikke kan arbejde mindst 15 timer – eller godt to dage – om ugen som murer, ikke blive henvist til et job i en butik.

Ydelsen under seniorpension svarer til niveauet for førtidspension på 18.875 kr. pr. måned for enlige og 16.044 pr. måned for gifte/samlevende (2019).

Den konkrete administration af seniorpension skal fastlægges i forbindelse med udmøntningen af aftalen.

Den ny seniorpension skal træde i kraft 1. januar 2020 og erstatte den nuværende seniorførtidspension.

Det skønnes, at godt 17.000 fuldtidspersoner vil være i ordningen, når den er fuldt indfaset i 2025.

Illustration: Ny seniorpension - værdig tilbagetrækning for nedslidte

Kontakt

Pressevagt

51232830