Spring over hovedmenu
Lasse Boje
Lasse Bojes karriere i Beskæftigelsesministeriet: Afdelingschef i 2016 – 2018. Derefter afdelingschef i Justitsministeriet. Nu politidirektør, National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK).

Der er et drive for at ændre noget i samfundet

Kompleksiteter og det brede samarbejde. Særligt dét husker tidligere medarbejder, Lasse Boje, at tiden som afdelingschef i Beskæftigelsesministeriet åbnede hans blik for.

Lasse Boje er ”vokset op” i Justitsministeriet, men i 2016 greb han muligheden og skiftede til Beskæftigelsesministeriet, hvor han blev afdelingschef for det daværende Center for Arbejdsliv, hvor fagområderne var arbejdsmiljø, arbejdsskade og arbejdsret. Ud over muligheden for at blive afdelingschef, var der også andet, der fik ham til at tage skiftet:

- Det var en mulighed for at opleve nogle andre kompleksiteter, end dem jeg kendte, og en anden meningsskabelse. Det tiltrak mig, at Beskæftigelsesministeriet er tættere på borgerne, end jeg var vant til, og har en direkte berøring med borgernes ”almindelige hverdagsliv”. Og så virkede det som et dynamisk hus, hvilket jeg også fik bekræftet. Der sker noget i Beskæftigelsesministeriet. Der er masser af proces, masser af politik, masser af svær jura og masser af kolleger, som brænder for området.

Men det var nu ikke den svære jura, som Lasse tænkte mest over, da han skiftede. Beskæftigelsesministeriet laver store reformer, der påvirker alle faser i danskernes arbejdsliv nu og mange år frem, lige fra de unge på vej ind på arbejdsmarkedet til de ældre, der er på vej på pension. Derfor er samarbejde med vores omverden et omdrejningspunkt for vores arbejde, og særligt blikket for de strukturer, der arbejder for samme formål som én selv, har Lasse taget med sig:

- Jeg tror, alle systemer kan have en tendens til at lukke sig om sig selv og organisationens rationaler, men noget af det, jeg har lært og taget med mig, er at have et blik for alle de andre aktører, som spiller på ens egen bane og de baner, der grænser op til. For organisationens rationaler skal følge med tiden, og det misser du, hvis ikke du har blik for, hvad der ligger uden om.

Lasse fortsætter:

- En del af kompleksiteten i Beskæftigelsesministeriet er samarbejdet med arbejdsmarkedets parter, hvis man kan kalde det en kompleksitet – det er et ekstra lag, et helt andet landskab at forholde sig til, som jeg var enormt spændt på. Det har givet mig et indblik i nogle andre strukturer, som har indflydelse på vores samfundsudvikling, ud over ”Christiansborg-boblen”; hvor mange aktører, der arbejder for, og man kan samarbejde med om, at flytte ting i vores samfund. Og det er noget af det, Beskæftigelsesministeriet og Slotsholmen generelt kan - lægge kompleksiteter på både i dybden, højden og bredden.

En anden form for samfundsbetydning kom med den økonomi, der er i Beskæftigelsesministeriet. Beskæftigelsesministeriet administrerer 25 pct. af alle offentlige udgifter, statslige og kommunale, hvilket svarer til 350 mia. kr., og det var også nyt:

- En af mine første sager var ferieloven, der blev lukket lige efter, jeg startede, og som jeg på ingen måde kan tage en del af æren for. Men det var en aftale til godt 80 mia. kr. Det var ikke en beløbsstørrelse, jeg havde arbejdet med før.

Lasse husker også Beskæftigelsesministeriet for udvikling af medarbejderne:

- Der var et fokus på udvikling af medarbejderne og at have som en del af ens DNA, at man er dynamisk og flytter sig, flytter samfundet, og derfor også flytter organisationen. Det synes jeg, var enormt spændende.

I kraft af Beskæftigelsesministeriets brede berøring og samarbejde og det løbende fokus på udvikling, åbner der sig også mange muligheder for den videre karriere:

- Jeg lagde mærke til, at når folk skifter job til og fra Beskæftigelsesministeriet, så er det på en meget bred platform. Man kan skifte til arbejdsgiverside og arbejdstagerside, og fra dem ind i ministeriet. Man kan skifte til og fra det private erhvervsliv. Man kan skifte til og fra styrelser og andre ministerier på Slotsholmen, man kan skifte til og fra kommunerne og regionerne. Der er en meget stor mobilitet både til og uden for Slotsholmen.

Efter to år i Beskæftigelsesministeriet skiftede Lasse tilbage til Justitsministeriet som afdelingschef. Når han ser tilbage, opsummerer han sin tid i Beskæftigelsesministeriet sådan her:

- Jeg har kun positivt at se tilbage på. Det er et fedt hus. Den politiske dynamik – det her drive for at forbedre danskernes hverdagsliv og udvikle velfærdssamfundet. Samarbejdet med parterne og blikket for lagene af kompleksitet. Det var enormt lærerigt og en spændende tid for mig.

Mød flere af vores tidligere medarbejdere