Man ser muligheder i medarbejderne
Ditte Steen er tidligere medarbejder i Beskæftigelsesministeriet, og hun har gennem sin tid i ministeriet arbejdet i mange funktioner. Når hun ser tilbage, er hun ikke i tvivl om, at gode kolleger, gode chefer og gode muligheder for at udvikle sig rammer hendes tid ind.
Ditte Steen arbejdede godt 11 år i Beskæftigelsesministeriet, og ministeriet var Dittes første arbejdsplads i centraladministrationen. Hun er derfor med egne ord på mange måder ’vokset op’ i Beskæftigelsesministeriet, der har givet hende erfaringer og værdier, hun har forsøgt at tage med sig i sin videre karriere. Vi spurgte hende, hvad der står tydeligst for hende?
- Hvis jeg skal sætte ét ord på det, så er det ’ordentlighed’. Gode chefer, hvor man lærer at gøre sig umage. Og hvor man også lærer, at hvis man begår fejl, for det gør man, så siger man det, og så bliver det håndteret – man lægger vægt på åbenhed. Jeg fik nogle rollemodeller i forhold til ledelse, som jeg håber, at jeg har lært af.
- Der er også et virkelig godt kollegaskab. Når jeg kommer forbi i dag, er der folk, jeg har kendt i 15 år, og jeg har også kolleger fra den tid, som i dag er nære venner. Det vidner om, at det er et godt sted at være. Der var en god ånd hele organisationen rundt.
I Beskæftigelsesministeriet tror vi på, at udvikling er for alle og er med til at øge medarbejdernes trivsel. Vi gør os umage for, at vores medarbejdere oplever det i hverdagen, og det kan Ditte bekræfte:
- Jeg husker Beskæftigelsesministeriet som et sted, hvor man får mange muligheder. Jeg startede for eksempel som pressemedarbejder og blev tilbudt at blive ministersekretær. Og den mulighed fik jeg, mens jeg var på barsel. Så der var både en opbakning til at skifte mellem funktioner og områder, men i høj grad også en tilgang til, at det ikke skulle være en hindring at være på barsel.
I Beskæftigelsesministeriet er vi ambitiøse på egne og medarbejdernes vegne. Det mærkede Ditte også, sammen med tillid og opbakning:
- Mine chefer har haft blik for at spille mig og andre ind forskellige steder. De har flere gange bedt mig om at påtage mig en opgave, hvor jeg selv var i tvivl, om jeg kunne løfte den. Jeg ville ikke selv have opsøgt det på samme måde. Så jeg har haft nogle rigtig gode chefer, der har udfordret mig, og hvor jeg ikke har været i tvivl om, at de havde min ryg. Det har betydet meget.
Ditte var i løbet af sin tid i Beskæftigelsesministeriet også kontorchef i Arbejdstilsynet, hvilket gav andre perspektiver:
- I den tid jeg var i Arbejdstilsynet, oplevede jeg en større kobling mellem departementet og styrelsen. Der var respekt for den faglighed, som var i styrelsen, og som lå til grund for den faglige rådgivning – og der var samtidig en anerkendelse af, at den rådgivning er integreret med politisk-strategisk rådgivning. Det skal man kunne forene – de to er ikke hinandens modsætninger.
Tiden i Arbejdstilsynet gav også nogle andre vigtige erfaringer at trække på:
- Det med at komme ud i en driftsorganisation er noget andet end et departement. Det lærer man også meget af, og det kunne jeg for eksempel bruge i mit job i Københavns Kommune. Hvordan man driver en organisation, og hvordan man får medarbejderne med sig. I Beskæftigelsesministeriet er man god til at skabe følgeskab.
I sit tilbageblik på Beskæftigelsesministeriet er der særligt én periode, der står som noget særligt for Ditte:
- Den tid, hvor jeg var ministersekretær. Dels arbejder man rigtig meget, dels var det et privilegium at få lov at arbejde så tæt på det politiske niveau og at få en tæt relation til forskellige ministre. At få lov at være med i det rum, hvor dygtige politikere og dygtige embedsfolk arbejder sammen med hver deres perspektiv på tingene. Det har jeg lært utrolig meget af. Også om samspillet mellem politik, proces og presse. Det har jeg taget med mig og brugt meget efterfølgende.