Fin balance mellem politisk fart og juridisk nørderi
Krydsfeltet mellem politik og jura, hvor man er tæt på den politiske dagsorden og har mulighed for juridisk fordybelse, oplever Mette som super spændende og udviklende.
Mette er specialkonsulent i Arbejdsretskontoret og uddannet jurist fra Københavns Universitet. Mette startede i Arbejdstilsynet, men blev efter et års tid udlånt til Beskæftigelsesministeriets departement i tre måneder. Det var under corona, hvor Arbejdsretskontoret havde ekstra mange opgaver. De tre måneder gav Mette blod på tanden, og da der blev slået en stilling op i Arbejdsretskontoret, var hun ikke i tvivl om, at hun ville søge jobbet.
- Jeg havde en rigtig god oplevelse med udlånet de tre måneder. Det var en god måde lige at snuse til departementet på, og det var i mine øjne sådan lidt uden risiko, fordi der var noget at falde tilbage på i Arbejdstilsynet, hvis det ikke var noget for mig.
Rokeringer mellem Beskæftigelsesministeriets enheder er en god måde for medarbejdere at udvikle sig på, hvor de kan bringe deres viden og erfaring i spil ved andre opgaver og i et andet hus.
- Den primære grund til at jeg søgte ind i departementet var, at opgaverne er tættere på ministeren, på Folketinget og på den politiske agenda og dagsorden. Men det handler også om, at jeg godt kan lide det tempo og den uforudsigelighed, der nogle gange er her i departementet, hvor man må kaste det, man har i hænderne, for at løse den opgave, der kommer ind fra højre.
I Arbejdsretskontoret er der en overvægt af jurister, som sidder med en bred vifte af opgaver. Lovgivningsarbejdet fylder dog en hel del. Udover at skrive lovforslag blandt andet inden for områder som arbejdstid, ferie og barsel, arbejder de også meget sammen med det internationale kontor i departementet om implementeringer af EU-direktiver på det arbejdsretlige område. Derudover er der i Arbejdsretskontoret et tæt samarbejde med arbejdsmarkedets parter på en række områder. Mette har senest arbejdet med trepartsforhandlingerne om løn og arbejdsvilkår.
- Beskæftigelsesministeriet havde en stor rolle i trepartsforhandlingerne, fordi flere af emnerne var på ministerens ressortområde, hvor vi blandt andet skulle være med til at sikre og kvalificere, at det, der blev skrevet ind i aftalen, levede op til nogle EU-retslige forpligtelser.
For Mette er det vigtigt med en varieret arbejdsdag, hvor der både er plads til fordybelse og juridisk nørderi og til at give faglig sparring til nye fuldmægtige. Hun sætter også stor pris på sammenspillet mellem politik og jura, hvor hun er helt tæt på maskinrummet. Mette har oplevet, at hun over tid har fået en bred pallette af opgaver, der har udviklet hendes kompetencer og forberedt hende til rollen som specialkonsulent.
- Jeg har en chef, der har været ret opmærksom på at få mig igennem en pallette af forskellige opgaver. Det er også lidt det, der ligger i at kunne udvikle sig fra fuldmægtig til specialkonsulent, at man bevæger sig hele vejen rundt i de opgaver, vi beskæftiger os med.
I Beskæftigelsesministeriets departement får medarbejderne mulighed for at få ansvar og vokse med deres opgaver, men der også er plads til at have det godt sammen.
- I departementet er der rummelighed, og der er et rigtigt fint fokus på sammenhold, samarbejde og det sociale, både i departementet som helhed og i vores kontor. Jeg har en fornemmelse af, at folk gerne vil hinanden på tværs af stillinger og aldersgrupper.
Da Mette blev fastansat i departementet, var hun overrasket over den selvstændighed, hun fik lov til at have i opgaveløsningen.
- Det har overrasket mig positivt, at der er så stor tillid til, at man selv kan drive processen og nå de delmål, der er for en opgave. Vi er altid to medarbejdere på en opgave, som deler ansvaret imellem os. Jeg kan godt lide at arbejde selvstændigt, og jeg sætter stor pris på den selvstændighed, der er mulighed for at have, hvis man viser, at man gerne vil have den og kan stå inde for den.