Spændende at fortolke EU-juraen og finde brugbare løsninger
Seks år ude som National Ekspert og Attaché og 15 år i departementets internationale kontor giver en tung faglig ballast i alt, hvad der handler om EU. I dag fungerer Stig som rådgiver inden for EU-retlige problemstillinger.
Stig er chefkonsulent i Internationalt Kontor og uddannet jurist. Stig blev ansat i Beskæftigelsesministeriet i 1995 og har været udsendt til Bruxelles to gange. I de sidste 15 år har Stig siddet i Internationalt Kontor, hvor hans rolle er at rådgive om EU-retlige problemstillinger som fx fri bevægelighed i EU, og hvordan EU-direktiver skal fortolkes, hvilket sker i samarbejde med blandt andet departementets arbejdsretlige kontor.
- Jeg har været udsendt to gange først som National Ekspert og senere som Attaché, så jeg har godt og vel seks år ude og har efterfølgende været mere end 15 år i Internationalt Kontor. Jeg troede, jeg kun skulle sidde her i to år, men blev hængende, da der blev ved med at komme spændende opgaver. Det har hele tiden været meget afvekslende, og min rolle har løbende ændret sig.
Stigs store ekspertise i EU og interesse for arbejdsret især den kollektive arbejdsret betyder, at han sidder lidt længere ude på stolen nu, hvor Danmark og den danske regering har valgt at stævne EU-parlamentet for at få annulleret et direktiv om mindsteløn.
- Det er ikke kun første gang i Beskæftigelsesministeriets historie, det er også første gang nogensinde, at Danmark har valgt at køre en sag mod rådet og Europa-Parlamentet. Det kan man sige er lidt sjovt og spændende at være en del af.
EU-retten er ikke altid nem at danse med. Indimellem hænder det også, at politikerne i Danmark ønsker at gennemføre et eller andet, hvor udgangspunktet er, at det er uklart i forhold til EU-retten.
- Nogle jurister kan godt have en tilbøjelighed til hurtigt at sige, at det kan ikke lade sig gøre i forhold til EU-retten, og der synes jeg, det er spændende at finde frem til en løsning, som både holder juridisk og som opfylder politikernes ønsker. Det er sjovt at være med til at udtænke løsninger, hvor man skal fortolke juraen.
Stig kalder sig selv lidt af en politisk nørd og trives derfor i et departement, hvor man er tæt på den politiske beslutningsproces, og hvor der hele tiden kører store sager som afskaffelse af Store Bededag, jobcenterreform og et nyt kontanthjælpssystem.
- Jeg er bestemt ikke involveret i alle de store politiske sager, der kører, men bare det at være i et hus, hvor man er en del af den puls, gør en kæmpe forskel for mig.
Stig beskriver departementet som arbejdsplads med en god kultur, ordentlighed og faglighed.
- Vi er serviceminded både internt i forhold til hinanden, men også i forhold til at gøre et godt stykke arbejde for ministeren, som er vores arbejde i sidste ende. Der er en høj professionalisme og en god ånd.
Det gode arbejdsklima er også vigtigt for Stig. Det er almen kendt, at der til tider er travlt i et departement, men i Beskæftigelsesministeriet er der stor opmærksomhed på, at vi ikke har for travlt, og ledelsen tager det alvorligt, hvis der er udslag i trivselsundersøgelserne.
- Det er et vilkår, at der kan være travlt i departementerne, men man skal ikke have mere travlt, end hvad der er nødvendigt. Så ledelsen skal forstå at tilrettelægge arbejdet bedst muligt, og det forsøger man også på. Jeg ville jo ikke have være herinde i så mange år, hvis der ikke var et godt klima og et godt kollegaskab.
Det gode kollegaskab lever i bedste velgående, men der er også uskrevne regler blandt kollegaerne og én af dem er, at man skal have chokolade med hjem til kontoret, når man har været på tjenesterejse, eller det mener Internationalt Kontor i hvert fald.