Spring over hovedmenu
Far på barsel
De gældende orlovsregler skal understøtte mere ligestilling mellem mænd og kvinder. Mor og far har som udgangspunkt hver 24 ugers orlov efter barnets fødsel. Nogle af ugerne er øremærket, hvis man er lønmodtager.

Orlovsregler - for børn født fra 2. august 2022

Forældre har tilsammen ret til 48 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Derudover har mødre ret til fire ugers orlov før fødslen med barselsdagpenge.

De 48 ugers orlov er delt ligeligt mellem forældrene, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge. Ud af de 24 uger skal to af ugerne holdes i forbindelse med fødslen.

For lønmodtagere er yderligere ni uger øremærket. Det betyder, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket og kan derfor ikke overdrages til den anden forælder. De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan man derimod overdrage til den anden forælder, hvis man ikke selv ønsker at holde orloven. 

Reglerne har tidligere været sådan, at forældrene tilsammen har haft 48 ugers orlov med barselsdagpenge, hvor 14 uger var øremærket moren, to uger var øremærket faren, og resten af ugerne med dagpenge (32 uger) kunne forældrene dele mellem sig. 

 

Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.   

Få overblik over orlovsreglerne

  • Begge forældre har ret til to ugers øremærket orlov i forbindelse med fødslen.

    Hvis man er lønmodtager, er yderligere ni uger øremærket, og de ni uger skal holdes, inden barnet fylder et år.

    Hvis man ikke holder de øremærkede orlovsuger, bortfalder barselsdagpengene. Det er ikke muligt at overdrage de øremærkede uger med dagpenge.

  • De uger med barselsdagpenge, som ikke er øremærket, kan forældrene vælge at overdrage til hinanden.

    Er man lønmodtager, kan man som udgangspunkt vælge at overdrage 13 uger (24-9-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.

    Er man ikke lønmodtager, men i stedet fx selvstændig, ledig eller studerende, er man ikke omfattet af reglerne om øremærkning. Der gælder derfor nogle andre regler for overdragelse af orloven.

    Er man som mor ledig eller studerende, kan man overdrage op til 14 orlovsuger til den anden forælder. Men hvis man som mor er selvstændig, kan man overdrage yderligere otte orlovsuger til den anden forælder (8+14 uger).

    Hvis man som far eller medmor er ledig, selvstændig eller studerende, er det derimod muligt at overdrage op til 22 orlovsuger til den anden forælder

    Fra den 1. januar 2024 bliver det muligt for soloforældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere at overdrage en del af orloven til et nærtstående familiemedlem, og for LGBT+ familier bliver det muligt at overdrage orlovsuger til sociale forældre for børn født den 1. januar 2024 eller senere.

  • Hver forælder har som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen, hvor i alt 11 uger (2+9 uger) er øremærket, mens de resterende 13 uger kan overdrages til den anden forælder.

    Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere. 

  • Uanset om forældrene er lønmodtagere, selvstændige eller ledige, har de som udgangspunkt hver 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen.

    Reglerne om ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere. Er man ikke lønmodtager, kan man derfor vælge at overdrage op til 22 ugers orlov (24-2 uger) med barselsdagpenge til den anden forælder.

    Hvis man ved siden af sine studier eller sin selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, vil man blive anset for at være lønmodtager med den konsekvens, at man er omfattet af den øremærkede orlov.

    Mor er lønmodtager, far er selvstændig

    Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.


    Mor er selvstændig, far er lønmodtager

    Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.


    Både mor og far er selvstændige

    Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.

  • Soloforældre har ret til 46 orlovsuger med barselsdagpenge efter fødslen. Det gælder, uanset om forælderen er lønmodtager, selvstændig eller ledig. Solofædre og solomødres orlovsperiode er sidestillet, så begge har ret til at holde op til 46 ugers orlov med barselsdagpenge. 

    Derudover får soloforældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage en del af deres orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem.

    En solomor kan overdrage op til 36 ugers orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem. Hvis solomoren er lønmodtager kan der i stedet overdrages op til 27 uger, da 9 af orlovsugerne er øremærket.

    En solofar kan overdrage op til 44 ugers orlov med barselsdagpenge til et nærtstående familiemedlem. Hvis solofaren er lønmodtager kan der i stedet overdrages op 35 ugers orlov, da 9 af ugerne er øremærket.

    Overdragelsen kan enten være til egne forældre eller søskende og er betinget af, at beskæftigelseskravet er opfyldt. Hvis der er tale om, at den ene forælder er død, er der også mulighed for at overdrage orlovsuger til den afdødes forældre eller søskende. Det nærtstående familiemedlem skal afholde orloven, inden barnet fylder ét år. 

  • LGBT+ familier har mulighed for, at de to retlige forældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere kan dele en del af orloven med op til to sociale forældre. Det gælder de orlovsuger, som ikke er øremærkede, og som derfor kan overdrages.

    Målgruppen for sociale forældre er:

    • Den retlige forælders ægtefælle
    • Den retlige forælders samlevende, som har levet i et ægteskabslignende forhold med en forælder i mindst to år
    • En kendt donor med en forældrelignende relation til barnet
    • Den kendte donors ægtefælle eller samlevende med en forældrelignende relation til barnet


    Anm.: De ni øremærkede uger gælder kun for lønmodtagere.

  • Med orlovsreglerne er der også fastsat frister for, hvornår du skal varsle fravær til din arbejdsgiver. 

     

    Få overblik over fristerne
  • Forældre til trillinger, firlinger mv. kan søge om 26 ugers ekstra orlov med ret til barselsdagpenge, som frit kan fordeles mellem forældrene.

    De 26 ugers orlov skal være afholdt inden 18 måneder efter fødslen, og orloven kan ikke forlænges eller udskydes ved genoptagelse af arbejdet.

    Reglerne gælder for forældre til børn, der er født fra den 1. januar 2023.

    Vær opmærksom på, at reglerne bliver justeret for trillinger, firlinger mv., der fødes fra og med 1. maj 2024. Antallet af orlovsuger ændres dog ikke.

    Læs mere om de nye regler for tvillingeforældre i næste punkt.

  • Et flertal i Folketinget har i foråret 2023 aftalt, at forældre til tvillinger får ret til 26 ugers ekstra orlovsuger med barselsdagpenge.

    Vær opmærksom på, at reglerne er endnu ikke vedtaget. Der arbejdes efter, at:

    • De ekstra orlovsuger træder i kraft for forældre til tvillinger, der bliver født fra og med 1. maj 2024.
    • De ekstra 26 ugers orlov fordeles med 13 ugers orlov til hver forælder, som skal være afholdt inden for et år.
    • Orloven kan ikke overføres mellem forældrene.
    • Reglerne kommer til at gælde for alle forældre, der får to eller flere børn ved samme fødsel, og kommer dermed til at erstatte de gældende regler for trillingeforældre mv.
    • Der vil også blive lavet regler for sociale forældre og såkaldte soloforældre.

    Lovforslaget forventes at blive fremsat i januar 2024 med ikrafttrædelse for børn født fra og med 1. maj 2024.

Ofte stillede spørgsmål

  • Med reglerne for øremærket orlov er udgangspunktet, at hver forælder får 24 ugers orlov med ret til barselsdagpenge efter barnets fødsel.  

    Anm.: De ni øremærkede orlovsuger gælder kun for lønmodtagere.

  • At orlov er øremærket betyder, at du ikke kan overdrage retten til barselsdagpenge under orloven til en anden forælder eller andre.

    Du kan derfor kun selv afholde den orlov med dagpengeret, der er øremærket til dig. Afholder du ikke de orlovsuger, der er øremærket til dig, bortfalder de.

  • At orlov kan overdrages betyder, at du kan give orloven med barselsdagpengeret til fx den anden forælder.

    Du vælger derfor selv, om du vil holde alle orlovsugerne, eller om du vil overdrage alle eller nogle af ugerne.

    De nye orlovsregler betyder, at der skabes særlige muligheder for, at soloforældre og LGBT+ familier kan overdrage orlov til andre.

  • Udgangspunktet er, at mor og far hver især har 24 ugers orlov med ret til barselsdagpenge efter fødslen.

    Mor har ret til fire ugers orlov før fødslen – præcis ligesom med den tidligere orlovsmodel.

    Forældre, der er lønmodtagere, kan som udgangspunkt overdrage op til 13 ugers orlov til hinanden. De resterende 11 ugers orlov (2 + 9 orlovsuger med barselsdagpenge), der er øremærket til hver forælder, kan ikke overdrages. De bortfalder derfor, hvis de ikke benyttes.

    Hvis mor overdrager alle sine 13 uger til far, vil han kunne holde op til 37 ugers orlov med barselsdagpenge. Og omvendt hvis far overdrager alle sine uger til mor, vil hun kunne afholde 37 ugers orlov efter fødslen.

  • Det afhænger af, om far er lønmodtager.

    Hvis far er lønmodtager, er der øremærket ni orlovsuger til ham ud over de to uger i forbindelse med fødslen. De 11 øremærkede uger kan ikke overdrages til mor. Far kan til gengæld godt vælge at overdrage enten alle eller nogle af de resterende 13 orlovsuger til mor.

    Hvis far ikke er lønmodtager, er der ikke øremærket orlovsuger til ham. Far kan derfor overdrage op til 22 orlovsuger til mor, hvis han ønsker det.

  • Du skal ikke holde orlov som far, hvis du ikke ønsker det.

    Som far får du som udgangspunkt ret til 24 ugers orlov efter barnets fødsel.

    Er du lønmodtager, kan du som udgangspunkt vælge at overdrage 13 ugers orlov eller blot nogle af ugerne til den anden forælder. De resterende 11 ugers orlov (2 + 9 orlovsuger) er til gengæld øremærket dig.

    Hvis du vælger ikke at afholde de øremærkede orlovsuger, bortfalder de. To ud af de 11 ugers øremærket orlov er den fædreorlov, du som far også havde lige efter fødslen med de tidligere orlovsregler.

  • Det afhænger af, hvilken overenskomst du som far er dækket af. Eller om du har lavet en aftale med din arbejdsgiver om fuld løn under barsel.

    Hvis du ikke er dækket af en overenskomst, vil det afhænge af den enkelte ansættelseskontrakt. Hvis hverken overenskomsten eller ansættelseskontrakten regulerer spørgsmålet, vil du i stedet have ret til barselsdagpenge.

    Fx blev det i forbindelse med overenskomstforhandlingerne på industriens område i 2020 aftalt at øremærke otte ugers orlov med fuld løn til fædre.

  • LGBT+ familier har mulighed for, at de to retlige forældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere kan dele en del af orloven med op til to sociale forældre. Det gælder de orlovsuger, som ikke er øremærkede, og som derfor kan overdrages.

    Det vil sige, at orlovsmodellen giver mulighed for, at man kan fordele de orlovsuger, der kan overdrages, mellem op til fire forældre.

    En social forælder kan kun få orlov, hvis en retlig forælder ønsker at overdrage nogle af eller alle sine orlovsuger.

    Sociale forældre, der får overdraget orlov fra retlige forældre, skal opfylde de almindelige krav i barselsloven for at få ret til barselsdagpenge.

  • Du er en social forælder, hvis en eller flere af følgende beskrivelser passer på dig:

    • Du er gift med en retlig forælder til barnet
    • Du bor sammen med en retlig forælder
    • Du er en kendt donor med en forældrelignende relation til barnet
    • Du er gift med og/eller bor sammen med den kendte donor, der har en forældrelignende relation til barnet
  • Med reglerne for øremærket orlov har enlige forældre (soloforældre) ret til al orloven – præcis som de havde med den tidligere orlovsmodel. Det betyder, at du som soloforælder kan afholde op til 46 ugers orlov.

    Det gælder både solofædre og solomødre, som med orlovsmodellen er sidestillet i forhold til orlovslængde. Både solomødre og solofædre kan afholde op til 46 ugers orlov.

    Soloforældre til børn født den 1. januar 2024 eller senere får desuden fra den 1. januar 2024 mulighed for at overdrage den del af orloven, som ikke er øremærket, til et nærtstående familiemedlem – eksempelvis bedsteforældre.

  • Uanset om du er er lønmodtager, selvstændig eller ledig, har du som forælder i udgangspunktet ret til 24 ugers orlov med barselsdagpenge efter fødslen. Retten til barselsdagpenge forudsætter, at du opfylder de almindelige krav i barselsloven – præcis ligesom med den tidligere orlovsmodel.

    De ni ugers øremærket orlov med barselsdagpenge gælder kun for lønmodtagere. Er du selvstændig, har du derfor mulighed for at overdrage op til 22 ugers orlov (9 + 13 orlovsuger) til den anden forælder.

    Du er selvstændig, når du udelukkende arbejder for egen regning, for egen risiko og i eget navn, er momsregistreret og din indtjening beskattes som B-indkomst. Derudover betragtes du også som værende selvstændig, hvis du er ansat i dit eget ApS eller A/S selskab, ejer selskabet 100 procent og ikke har øvrig lønindkomst.

    Endelig kan du som selvstændig undtages fra de ni ugers øremærket orlov, hvis du efter ansøgning vurderes at kunne betragtes som reel ejer af selskabet, ikke modtager øvrig lønindkomst og ikke er under instruktion fra anden side.

    Hvis du ved siden af din selvstændige virksomhed har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, antages du at være lønmodtager med den konsekvens, at du er omfattet af den øremærkede orlov.

  • Reglerne for øremærket orlov gælder som udgangspunkt for forældre, der har ret til barselsdagpenge.

    Men en forælder, der ikke selv har ret til barselsdagpenge, kan overdrage ret til barselsdagpenge til den anden forælder.

    Det gælder også for forældre, der er studerende. På denne måde stilles forældre, hvor den ene er studerende og den anden er i beskæftigelse, ligesom før.

    For forældre, der er studerende, gælder der desuden særlige regler i forhold til SU og tilrettelæggelse af studiet.

    Hvis du ved siden af dine studier har arbejde af et vist omfang som lønmodtager, antages du at være lønmodtager med den konsekvens, at du er omfattet af den øremærkede orlov.

  • Hvor mange uger af orloven, du kan vælge at gemme til at afholde, når barnet er blevet ældre, afhænger af, om du er lønmodtager.

    De første to uger af orloven skal begge forældre holde i forbindelse med fødslen.

    Hvis du er lønmodtager, skal de ni øremærkede uger afholdes, inden barnet fylder et år.

    Det betyder, at de øvrige orlovsuger som udgangspunkt kan udskydes og afholdes, indtil barnet fylder ni år efter samme principper som før. Er man som forælder lønmodtager, har man ret til at udskyde fem af ugerne til senere, hvis man varsler sin arbejdsgiver om det. Farens øvrige otte uger vil kunne udskydes efter aftale med arbejdsgiveren.

Frister for varsling af orlov til arbejdsgiveren

Med orlovsmodellen er der fastsat frister for, hvornår du skal varsle fravær til din arbejdsgiver. 

Få overblik over fristerne

Barseludligningsordning

Arbejdsgivere på det private arbejdsmarked skal være med i en barseludlignings­ordning. På den måde sikres arbejdsgiverne en højere refusion, når de betaler løn under barselsorlov.

Læs mere